NŐI ÉS FÉRFI SZEREPEK – részlet A párválasztás titkai c. könyvből

Szinte már háborús állapotok uralkodnak a két nem szekértábora között a női szerepek okán.

Emancipáció, női egyenjogúság. Szerintem ez az egyik leginkább félreértelmezett kifejezés, viselkedésforma.

Egyre több alkalommal jelenik meg a kritika a nők részéről, hogy eltűntek az igazi férfiak, a férfias férfiak. Ezért persze a férfiakat hibáztatják, miközben bele sem gondolnak, hogy nagyon gyakran éppen a nők azok, akik ennek a jelenségnek a kiváltói, okozói.

Amikor elindult az emancipáció folyamata, a nők sajnálatos módon összekeverték az egyenjogúságot az egyenlőséggel. Márpedig ez hatalmas tévedés volt. Ugyanis a nő és a férfi egyenjogú kell, hogy legyen, de sohasem lehet egyenlő! Nem véletlenül alakult ki a női és a férfi nem, és az ennek megfelelő szerepek. A nő a tűz, a melegség forrása, míg a férfi a biztonságot adja, neki kell vigyáznia a tűzre.

A nők manapság is gyakran hivatkoznak az egyenlőségre az egyenjogúság helyett. Mindenhová szeretnék betenni a lábukat, amihez kedvet kapnak, de az egyenlőség elvét követve oda is menniük kellene, ahová nem szeretnének. Például le a bányába, fel a kukásautóra, ki a vágóhídra, stb. Az egyenjogúság ezzel szemben egy lehetőség, amely a döntés szabadságával, egyúttal jogával és kötelezettségeivel is együtt jár.

Nem véletlen az a közhely, hogy senki sem lehet jó mindenben. Valaki vagy nő, vagy férfi. Ettől persze még egy nő is végezhet férfias dolgokat és a férfi sem lesz kevésbé férfias a nőies feladatok ellátásától, de a szerepeknek meg kell maradniuk. Nem csak a nő dolga a takarítás, mosás, vasalás, főzés, de véleményem szerint az igenis a nő dolga, hogy megszervezze, működtesse a háztartást. A feladatok elvégzésében részt kell vennie a férfinak is, hiszen az, hogy a nő felel a családi fészek melegéért, nem jelenti azt, hogy ne delegálhatna feladatokat. A férfi dolga pedig az, hogy megteremtse a megfelelő biztonságot. Anyagiakban és lelkiekben is! Kiemelve, hogy lelkiekben is! Azaz a férfinak éreztetnie kell a nővel, hogy szereti, nagyra becsüli őt és a párja számíthat rá.

Az egyenjogúság elve alapján természetesen egy nő is azonos fizetést érdemel azonos munkáért, egy nő is élhet szabad szexuális életet anélkül, hogy ezért megbélyegeznék, egy nő is büntetlenül megteheti mindazt, amit egy férfi. Joga van hozzá. De a nőies nő van annyira okos, hogy nem tesz meg mindent, amit megtehetne. Bizonyos feladatokat időnként meghagy a férfiaknak.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Szólj hozzá!

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d blogger ezt szereti: