Barion Pixel
Book review/Könyvajánló,  Életvezetési tanácsadás

Támad a környezetünk… – részlet a Mindennapi motiváció c. könyvből

Újabb ok a pozitív motivációnk csökkenése hátterében, amikor nem voltunk elég lojálisak a céljainkhoz és hagytuk, hogy a környezetünk lebeszéljen bennünket róluk. Tegyük fel, hogy van egy álmunk, célunk, de az a jelenlegi helyzetükhöz képest túl távolinak tűnik vagy nem illeszkedik bele a környezetünk elvárásaiba. Ha ezzel a céllal kapcsolatban nem vagyunk kellően lojálisak, nem elég erős a célhoz fűződő érzelmi kötelékünk, és a cél elérésébe vetett hitünk, akkor a környezetünk negatív energiái erősebbek lehetnek és egyszerűen csak lebeszélnek bennünket ezekről a célokról.

 

Gyakran találkozunk azzal, hogy valakinek van egy álma, színész akar lenni, olimpiai bajnok sportoló, míg a környezete, családja úgy gondolja, hogy ezek nem komoly dolgok, bizonytalan kenyér, nem lehet belőlük megélni. Ezért megpróbálják a másikat abba az irányba terelni, hogy engedje el ezeket az álmokat, tanuljon ki egy szakmát, végezzen felsőfokú iskolát és legyen egy életen át tartó munkahelye, ahonnan majd szépen nyugdíjba mehet. Ez főleg mostanában jellemző, hiszen a szüleink még úgy szocializálódtak, hogy mindenkinek volt egy kényelmes, biztonságos munkahelye, ahol egy életen át dolgozott, majd onnan ment nyugdíjba. A mai fiatalok számára viszont már teljesen természetes, hogy vállalkozóként vagy életük során akár 6-8-10 munkahelyen valósítják meg a karriercéljaikat.

 

Ha a közvetlen környezeted (családod, barátok) nem tudnak motiválni, támogatni, lelkesíteni céljaid elérésében, akkor meg kell keresned azokat az embereket, akik hasonló célokért küzdenek, mint te, akik motiváltak a saját álmaik elérésében.

 

A közvetlen környezeteddel, családoddal, barátaiddal pedig meg kell értetned, hogy az a bizonyos álom, cél neked miért fontos. Meg kell találnod azt az együttműködési módot, azt az érzelmi szálat, amellyel a családodat támogató közeggé teheted. Fontos tehát, hogy a szeretteid számára felkínálj valamilyen, rövid időn belül már megmutatkozó nyereséget, mert így tudod biztosítani, hogy ha esetleg nem is támogatja az álmodat, célodat, de legalább nem hátráltatja azt. Hidd el, már ez is nagy eredmény!

 

Ha végképp nem tudod őket magad és a céljaid mellé állítani, akkor sajnos meg kell vizsgálnod, hogyan tudod minimálisra csökkenteni velük a kapcsolattartást. Tudom, hogy ez így meglehetősen érzéketlenül hangzik, de nem azt jelenti, hogy szakítanod kellene a családoddal. Én csak azt mondom, hogy a kapcsolattartást arányaiban csökkentsd velük a minimálisra (ami még szükséges és elégséges). El kell döntened, hogy mi a fontosabb számodra. A saját életedet élni, a saját céljaidat megvalósítani vagy pedig megfelelni a családod és a környezeted elvárásainak! Szeresd a családodat, de ha nem tudnak lelkesíteni, nem támogatják a céljaidat, akkor az időd nagy részét ne velük töltsd! Inkább olyan emberekkel vedd körül magad, akik osztoznak a lelkesedésedben, a céljaidban és támogatnak téged. Az „ellenálló” családtagokkal pedig keresd meg azokat a témákat, amik a céljaid szempontjából semlegesek. Azaz a téma nem támogat, de nem is hátráltat téged a céljaid elérésében.

 

Randy Gage kiválóan megfogalmazta a fentieket az alábbi sorokkal: „Vannak néhányan az életedben, akik mérgező hatást gyakorolnak rád. Velük együtt időt eltölteni veszélyt jelent a reményeid, a törekvéseid és az álmaid megvalósítására nézve. Félelemmel, kétellyel és bizonytalansággal fertőzik meg az elmédet. Mikor éppen, hogy megszabadultál a negatív programozásodtól és hiedelmeidtől, akkor még nagyon gyenge vagy és hajlamos a visszaesésre. Gyakran van ekkor szükséged egy bizonyos ideig fizikai és érzelmi távolságtartásra közted és a régi kapcsolataid között.”

 

Előfordulhat, hogy le kell cserélned a baráti társaságod egy részét is. De tudod, ingyen sajt csak az egérfogóban van (Ez is egy Randy Gage-gyöngyszem), mindennek meg kell fizetni az árát. A siker, a boldogság, a céljaink megvalósítása pedig nem alku tárgya.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Szóljon hozzá

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d bloggers like this: