Veszélyben az életed!

Avagy mi vár ránk a következő 10-15 évben

Az ember egyik legfontosabb szükséglete a biztonság. A lelki és az anyagi biztonság. Sajnos az anyagi biztonság nagyban meghatározza a lelki biztonságunkat.

A mai világunkban hihetetlen hihetetlenül felgyorsultak a folyamatok, ennek következtében bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy hosszabb-rövidebb időre elveszítjük a munkánkat, a keresőképességünket. Bár sokan nem foglalkoznak ezzel, mert úgy érzik, velük nem történhet semmi, de bizony bármikor, bárki életében bekövetkezhet egy baleset, egy munkahelyi átszervezés vagy leépítés. S akkor még nem is beszéltem arról a technikai, technológiai fejlődésről, ami körülvesz bennünket. Egy kicsit bulvárosnak tűnhet, amit most mondok, de az a helyzet, hogy aki nem készül fel kellően a változásokra, annak bizony szó szerint veszélybe kerülhet az élete!

Senkinek nem akarok a zsebében turkálni, de tegye a kezét a szívére mindenki: vajon mennyi időre elegendő anyagi tartalékkal rendelkezik? Nem kell válaszolnod, de gondolj bele, ha holnap elveszítenéd a munkádat és fél-egy évig nem találnál másikat, akkor az milyen hatással lenne rád, a családod életére? Tudom, sokan azt mondanák erre „mi baj lehet, hiszen munkaerőhiány van!” Ez részben igaz, de nézd meg, milyen állásokból van hiány, illetve ne a most-ban gondolkodj, hanem 5 -10 -15 év távlatáról beszéljünk! Akkor is olyan könnyen tudnál váltani? De nézzük milyen veszélyek leselkednek ránk.

Már most is sokan szembesülünk azzal, hogy megkezdődött az elektromos autók térhódítása. Az autógyárak sorra hozzák ki az új modelleket, egyre inkább erre a területre fókuszálnak. Az elektromos autók jóval kevesebb technológiai és humánerőforrás-szükséglettel állíthatók elő, szinte nulla a szervizigényük, azaz nem csak a gyártáshoz, de az utólagos szervizelésekhez is sokkal kevesebb szakemberre van szükség. A Volkswagen saját előrejelzései alapján, a vállalatcsoport több mint 300.000 embert fog elbocsátani a következő 5 éven belül. A beszállítói kört is figyelembe véve, ez nagyjából egymillió embert jelent majd. Szerintetek azok a munkások, akik az autóiparhoz kapcsolódó szakmákat tanulták, vajon hol tudnak majd elhelyezkedni? Bár lassabban, de ugyanúgy gyors ütemben fejlődnek az önvezető rendszerek is. Itt a fejlődést az 5G technológia gyorsíthatja fel, ami már itt van a kapuban. Az 5G valós idejű kommunikációt tesz lehetővé, ami elengedhetetlen az önvezető rendszerek megjelenésében. Már most is léteznek olyan konténerbázisok, ahol sofőr nélküli kamionok közlekednek és éppen Győrben végzett a Volvo olyan sikeres kísérleteket, ahol több kamionból álló konvoj közlekedett az utakon, emberi beavatkozás nélkül. Ugye, mondanom sem kell, hogy a világban hány, addig sofőrként dolgozó ember kereshet majd magának teljesen új szakmát?

De, hogy egy újabb területet említsek, ami részben az 5G technológiának köszönhetően fejlődik, az az egészségügy. Túl vagyunk már a sokadik olyan sikeres műtéten is, ahol az operációt végző orvos több ezer kilométerrel távolabb volt a műtét helyszínétől. S mindezt az 5G-nek, valamint a robottechnikának köszönhetően tehette meg. Ezzel bizonyosan sok orvos is elveszítheti az állását, miközben jelenleg még jelen sok országban orvoshiány van. De ez a helyzet nagyon gyorsan megváltozhat.

Ha már említettem a robottechnikát, akkor folytassuk is ezzel, mint egy újabb veszélyforrással. Az ipari robotokról mindenki hallott már, de hadd mutassam meg, hol is tart ma a robottechnika a humanoid robotok esetében

Ezek a robotok, gond nélkül képesek számtalan munka elvégzésére.

Képesek segédmunkákat, fizikai munkákat, vagy akár recepciós, rendezvényhosztesz feladatokat ellátni. Például már most is léteznek (Magyarországon is) robotpincérek. De ezek a robotok képesek rakodói munkára, telephelyőrzésre, sőt még gipszkartonozásra is! Vajon hány szakma kerül emiatt veszélybe?

Egy másik veszélyforrás pedig a mesterséges intelligencia. Ez sokaknak még megfoghatatlannak, távolinak tűnik, pedig már jelen van a mindennapjainkban. A mesterséges intelligencia festményt is készített már, Rembrandt stílusát megidézve. A kép egyébként 400.000 dollárért kelt el egy árverésen. De a mesterséges intelligencia zenét is szerzett már, sőt a Lexus egyik reklámfilmjét is a mesterséges intelligencia készítette.

Soroljam, hogy ez hány szakma képviselőit teszi majd munkanélkülivé?

S akkor nézzük a mi történik, amikor a számítástechnika segítségével megalkotják a virtuális embereket.

A Samsung „virtuális emberei” teljesen megkülönböztethetetlenek a hús-vér emberektől. Mind a mozgás, mind a mimika teljesen valósnak hat. Képzeljétek el, hogy a virtuális embereket a mesterséges intelligenciával ötvözve feleslegessé válhatnak a statiszták, színészek, tévés műsorvezetők, riporterek, call centerek, online ügyfélszolgálatok, de még az online értékesítésben is átvehetik az emberek egy részének a feladatát, hogy csak pár területet említsek.

Szakemberek szerint a következő 10-20 évben a szakmák több, mint 70 százaléka olyan szakma lesz, ami ma még nem is létezik. Te mennyire vagy felkészülve ezekre a változásokra? Te mennyire vagy biztos abban, hogy 10-15 év múlva is a mostani munkáddal tudod majd az egzisztenciádat biztosítani?

De, hogy a végére valami jót is mondjak. Ezek a robotok nem csak a munkádat veszélyeztetik, de arra is alkalmasak, hogy bulizz velük.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Szóljon hozzá!

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d blogger ezt szereti: