Új megoldások a pénzügyekben

A FinTech cégek jelenléte nem új dolog a világban, évek óta folyamatosan jönnek létre és terjeszkednek, szerencsére most már Magyarországot is elérve. Az sem új a nap alatt, hogy a pénzek kezelésében nem csak a bankok vesznek részt. Gondoljunk, csak a kártyacégekre, pl. American Express, Visa, Mastercard, stb. A következő generációt viszont már a FinTech cégek jelentik. Ezeket már most érdemes komolyan venni. Dinamikus terjedésüket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Európai Központi Bank bankfelügyeleti szabályozásában is szerepelnek. (A cikk alján megtalálhatod az Európai Központi Bank bankfelügyeleti szabályozásában a Fintech cégekre vonatkozó rendelkezéseket.)

Azt, hogy miért érdemes számolni ezekkel a cégekkel (az évi több tízezer forintos megtakarítások mellett) egy konkrét cégen a Revolut-on keresztül fogom bemutatni.

Három okból választottam a Revolut céget. Egyrészt, mert a családunk is használja (egy Metal és egy Standard kártyánk van), saját tapasztalattal rendelkezünk, másrészt mert ez a cég már Magyarországon is elérhető, forintszámlát is biztosít, harmadrészt, pedig mert a világ első 50 FinTech cége között tartják számon őket. Valamint így lehetőséged lesz arra, hogy a Revolut szolgáltatásait közvetlenül is összehasonlíthasd a jelenlegi bankod szolgáltatásaival. Melyik miben nyújt többet vagy kevesebbet.

Milyen cég a Revolut?

A Revolut egy FinTech cég az Egyesült Királyságban található székhellyel. 2015.-ben indult és néhány év alatt szédületes karriert futott be a FinTech világban. Több mint 6 millió ügyféllel rendelkeznek, eddig több mint 350 millió pénzügyi tranzakciót hajtottak végre több mint 40 milliárd angol font (16 640 000 000 000 Ft) értékben. Rendszeresen és elismerően ír róluk a CNBC, a The Time, a CNN, a The Gurdian, a Forbes stb.

A FinTech cégek többek között azért tudnak sokkal hatékonyabbak, olcsóbbak lenni a bankszektor szereplőinél, mert nem tartanak fenn drága bankházakat, bankfiókokat, sokkal kevesebb alkalmazottal dolgoznak, nem végeznek olyan költséges és kockázatos banki feladatokat, pénzügyi tranzakciókat, amik miatt jelentős összegű – és ebből fakadóan drága – tartalékképzésre lennének szorítva. A legfejlettebb technikai, technológiai megoldásokat használják, amelyek szintén olcsóbbá és egyben nyereségesebbé is teszik a rendszert.

De, ami nekünk a legfontosabb, hogy a szolgáltatás 2018-ban hivatalosan Magyarországon is elindult. Ez azt jelenti, hogy az app magyar nyelvű, hogy könnyen (3 perc alatt) lehet regisztrálni, magyar lakcímekre is kiküldik az ingyenes bankkártyát, valamint 28 másik devizanem mellett forintban is lehet egyenleget feltölteni.

A Revolut virtuális tárca szolgáltatása (bár netes felületen is elérhető), tulajdonképpen egy olyan mobiltelefon alkalmazás, amelyet folyószámlaként vagy “elektronikus pénztárcaként” is lehet használni.

Kiknek kihagyhatatlan lehetőség a Revolut?

Kezdeném azzal, hogy mindenkinek, hiszen a kártya ingyenes, nincsen sem havi, sem éves díja. A teljes ingyenesség miatt a kártyát értelmetlen lenne bárkinek is kihagynia. Még ha úgy is érzed, hogy most nincs rá szükséged, általa egy olyan eszközt kaphatsz kézhez, ami később bármikor jól jöhet neked, fenntartási költsége pedig egyáltalán nincs!  

A kártya kimondottan hasznos lehet utazáshoz, vagy ha külföldre kell pénzt utalni, esetleg külföldről pénz átutalásokat fogadni. Mert a legolcsóbb és a leggyorsabb megoldást nyújtja. 150 féle devizában fizethetünk, a Revolut automatikusan és bankközi középárfolyamon váltja át a pénzünket a fizetéskor. Sokan vannak, akik azon agyalnak egy-egy külföldi nyaralás, utazás előtt, hogy vajon mennyi pénzt váltsanak be maguknak az útra. Innentől kezdve ez a probléma megszűnik. Nem kell előre pénzt beváltanod, út közben aggódnod, nehogy a nálad lévő valutát ellopják, hazautazás után pedig nem kell a maradék valutát aztán újabb veszteséget elkönyvelve visszaváltani. Nem kell azon agyalnod, mikor válts pénzt, hiszen külföldön bárhol, gond nélkül tudsz fizetni a Revolut kártyáddal.

Mindenkinek ajánlom ezt a kártyát, mert olyan biztonsági megoldásokat is tartalmaz, amivel akkor sem tudják használni az ellopott kártyát, ha csak kis összegű érintéses megoldással szeretnének vásárolni vele. A kártyán beállítható, hogy csak akkor lehet használni, ha a vásárlás helyszínén a telefonod is ott van. A telefonos app miatt az egyes beállítások bármikor, tetszés szerint módosíthatók.

Nagyon sokat nyerhetnek vele azok, akik rendszeresen vásárolnak bankkártyával, kiemelve azokat a vásárlásokat, amiket külföldi webáruházakban, szolgáltatóknál (pl. tárhelyszolgáltatás) ejtenek meg. A vásárlásaidnál itt is nyersz (nem is kicsit) az átváltással, hiszen a magyar bankok az ilyen vásárlásoknál is nagyon durva feltételekkel váltanak.

Ha van egy Revolut kártyád, akkor azt is megteheted, hogy az itteni bankodnál lemondod a dombornyomott kártyádat, amiért évente komoly összegű éves kártyadíjat kell fizetned. Elég egy „fapados” kártyát használnod helyette, mert a Revolut kártyád vagy az internetes vásárlásokhoz kapott virtuális kártyád miatt a hazai dombornyomott kártyádra már nem lesz szükséged.

A kártya azért is hasznos, mert ahogy már említettem, 29 pénznemben való deviza átváltás miatt árfolyamnyereségre való spekulációkra is alkalmas lehet, hiszen kedvezően, bankközi középárfolyamon zajlik a váltás. Illetve a pénzünk értékének megőrzésére, védelmére is alkalmas lehet.

A kártya ideális választás gyerekeknek, diákoknak, kollégistáknak, egyetemistáknak is. Azért is, mert sokaknak ismerős az „anyu küldj pénzt” tartalmú üzenet. Ha neked és a szülőknek is van egy ingyenes Revolut kártyája, akkor a rendszeren belül azonnal tudnak neked pénzt küldeni mindenfajta költség nélkül.

Ráadásul, ha most az oldalon található gombra kattintva igényled a Revolut kártyádat, még egyszeri, 3000 Ft-os feltöltést is kapsz a cégtől.

Én persze megértem, hogy sokan tartanak, félnek az újdonságoktól, de a világ ma olyan gyorsan fejlődik, változik, hogy egyre fontosabb, lépést tartanunk ezekkel. Én mindenkinek azt javaslom tegyen egy próbát a Revoluttal. A regisztráció 3 perc. A kártyát érdemes egy kisebb összeggel feltölteni (pár ezer forint) és aztán tesztelni. Ha jobban belegondolsz, ez a próba teljesen kockázatmentes és később, ha beválik a kártya, azt bármikor lehet egy magasabb csomagra is váltani. Ha pedig mégsem nyeri el a tetszésedet, akkor egyszerűen csak letiltod a kártyádat, törlöd az appot és kész.

A Revolut szolgáltatásainak rövid bemutatása, a teljesség igénye nélkül

Ahogy azt már írtam a mobil alkalmazás teljesen magyar nyelvű!

A pénzfeltöltés forint alapon működhet, így nincsenek pénzváltási díjak sem!

A regisztrációval ingyenesen egy Egyesült Királyságbeli nemzetközi IBAN bankszámlaszámot, Euro IBAN számlát és Forint számlát kapsz. Ezen felül ingyenesen további devizákban is nyithatsz számlát.

ATM pénzfelvét: Havonta, kártyától függően 75 000 Ft és 220 000 Ft között ingyenes, függetlenül a pénzfelvételek számától (ellenben a magyar bankokkal)

Az utazásaink során 150 féle devizában fizethetünk, az átváltás automatikus és a bankközi középárfolyamon történik.

Elérhető benne az Apple Pay is!

A Revolut App tartalmaz egy költségvetés tervezőt

Az applikációban lévő költségtervező 13 kategóriába rendezi a költéseinket. Ez automatikusan történik és tanítható. Szerintem az egyik legjobban és legegyszerűbben használható költségvetés készítő program, amit eddig láttam, de a legjobb, hogy automatikus. Semmit nem kell kézzel bevinnünk, hiszen a kártyatranzakciókat rögzíti.

Van benne egy Revolut Vault széf

A tetszőleges számban létrehozható “Vault széfek” lényege, hogy egyfajta megtakarításként működik. Be lehet állítani, egy elérendő célt, pl. egy összeget, és amíg el nem éred ezt az összeget a rendszer a beállított paraméterek szerint oda gyűjt pénzt. Ez alapesetben úgy működik, hogy a vásárlásaidat felfelé kerekíti. Például 475 Ft-ot fizetsz valamiért, akkor 500 Ft-ot von le az egyenlegedről, ebből kifizeti a fizetendő összeget és a felfelé kerekítésből nyert 25 Ft-ot a Vault széfbe teszi. Gyakorlatilag ugyanaz az elv, mint amikor otthon befőttesüvegben gyűjtöd a visszajáró fémpénzeket. Természetesen bármikor megszüntetheted a Vault széfet és visszateheted az egyenlegedre.

A virtuális kártyák

Egy darabot automatikusan létrehoz a rendszer a regisztráció után így ez a Standard csomagban is megtalálható. A standard csomagban viszont a további virtuális kártya létrehozása már díjköteles, kártyánként 6 Euróba kerül. A Prémium és Metál csomagban mindez korlátlan darabban, díjmentesen végezhető!

Mire való a Revolut virtuális kártya?

Elsősorban internetes vásárlásnál hasznos. Ha pl. nem megbízható helyen fizetünk valamit, akkor azt tehetjük a Virtuális kártyánkkal is. Így nem ismerik meg a fizikai kártyánk adatait.

De ennél is jobb megoldás a csak Prémium és Metál csomagban elérhető “eldobható” virtuális kártyák használata. Ennek lényege, hogy tetszőleges számban, díjtalanul hozhatunk létre egyszer használatos virtuális kártyákat. Ezt használjuk egy tranzakciónál utána ez a kártya megszűnik és többet nem használható, így végkép lehetetlen visszaélni a kártya adataival. Nagyon hasznos még amikor különböző szolgáltatásokra tesztidőszakkal fizetünk elő. Így, ha mégsem vagyunk elégedettek a szolgáltatással és a szolgáltatásnak ismétlődő fizetési formája van, akkor jól jöhet, ha az ismétlődő fizetésnél már nem tudják megterhelni újra az egyenlegünket.

Ez a módszer azért hasznos manapság, mert gyakran olvasni olyan szolgáltatásokról, ahol a lemondás iszonyú procedúra volt, ezeket a lehetőségeket, egyes szolgáltatók tudatosan elrejtik és nehezítik. Egy virtuális vagy eldobható virtuális kártyával mindez egyszerűen kiküszöbölhető!

A Revolut kártyáddal, a kártya típusától függően egyéb prémiumszolgáltatásokat is elérhetsz:

LongueKey Pass: Belépési lehetőség világszerte több mint 1000 Reptéri Longue üzleti váróba. A Revolut bizonyos kártyáival ez ingyenes, egyébként pedig az „átlagos utazónak” ez bizony pénzbe kerül.

Hozzáférés 5 kriptovalutához

Korlátozás nélkül, közvetlenül érhető el és váltható át a pénzed kriptovalutára: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash és XRP.

Exkluzív Concierge szolgáltatás: Segítséget kérhetsz és kaphatsz számos dologban, pl. szállodai belépéshez, jegyvásárláshoz stb.

Cashback: Minden kártyás vásárlásod után pénzvisszatérítést kapsz. Eurozónán belül 0,1 %, Eurozónán kívül 1 %. 

Nemzetközi egészségbiztosítás, valamint késleltetett poggyász és késett repülési biztosítás

A kapott kötvényem szerint nemzetközi sürgősségi orvosi ellátást, sürgősségi fogászati ellátást, az egészségügyi intézmények kiterjedt globális rendszerének igénybevételét biztosítja, a biztosítási összeghatár 15 000 000 angol font.

A kapott kötvényem szerint biztosítás poggyászkésés esetére (elég hozzá mindössze négyórás késés), biztosítás utazási késés esetére (elég hozzá négyórás késés), valamint utazás és szállásköltségek fedezésére szolgál, ha a kezelés késlelteti a visszautazásomat.

De nézzük, milyen kártyákat és csomagokat biztosít neked a Revolut

Háromfajta kártyacsomagból lehet választani. A regisztráció valóban csak pár perc.

 

Az alap a Standard. A kártya díjtalanul igényelhető, a kártya éves és számlavezetési díja is 0 Ft, azaz ingyenes. Ezzel a kártyával az összes fontos szolgáltatás elérhető, amiket fentebb felsoroltam.

 

A második kategória a Prémium kategória. Ebben az esetben a kártya díjtalanul igényelhető, és éves díja sincs viszont a számlavezetési díj 2500 Ft havonta. Itt már többféle kinézetű, prémium kártya design közül választhatsz, valamit többféle prémiumszolgáltatáshoz is hozzáférhetsz.

A harmadik csomag a Metal csomag.

Ennek neve onnan ered, hogy itt egy fémből készült bankkártyát kapsz. A kártya itt díjtalanul igényelhető, és éves díja sincs viszont a számlavezetési díj 4200 Ft havonta. Nekem is ilyen kártyám van, a rendelést követően két munkanap alatt megérkezett és bőven megéri az árát. Természetesen ebben a csomagban az összes prémiumszolgáltatás is elérhető.

Hogyan működik a kártya?

 

A Revolut számla egyenlegét is használat előtt fel kell tölteni.

 

Az alkalmazásban megadhatjuk bankkártyáink, hitelkártyáink adatait, majd ezek segítségével néhány másodperc alatt hozzáadhatjuk a kívánt összeget a Revolut egyenlegünkhöz. Ilyenkor a Revolut rendszer megterheli a kártyánkat, és gyakorlatilag egy bankkártyás fizetés valósul meg a Revolut felé. Ennek a tranzakciónak a díja 0,- Ft, tehát ingyenesen tudunk a számlára Forintot küldeni bankkártyáról.

De lehetőségünk van banki átutalással is pénzt küldeni egyenlegünkre, ez nyilván (jelenleg még) több órába telik, a banki átutalások határideje szerint. Ez a tranzakció lehet díjtalan, vagy pénzbe is kerülhet, a saját bankunknál lévő számlacsomagunk díjazása szerint.

Ezen a ponton lehetőségünk van arra, hogy átváltsuk valamilyen devizára a feltöltött forintot, kihasználva az árfolyamnyereség lehetőségét, de meghagyhatjuk forintban is a pénzt az egyenlegünkön.

Most pedig nézzük a Revolut számlanyitás és kártyaigénylés folyamatát, lépésről, lépésre.

 

Az alábbi gombra kattintva eljutsz a Revolut oldalára, és kövesd a megfelelő lépésket.

Add meg a telefonszámodat és kattints a kérem az ajándékomat gombra, majd kövesd a lépéseket.

A folyamatban le kell majd tölteni a telefonra az applikációt, meg kell majd adnod egy PIN kódot, amivel az applikációt használod, kapsz majd sms-ben egy verifikációs (6 jegyű) kódot a visszaigazoláshoz. Meg kell adnod a lakcímedet a számlázási címedet is. Ki kell választanod, hogy milyen számlát fogsz elsődlegesen használni. Logikus a forintot választani, az egyéb devizákat utólag is beállíthatod mellé. A személyazonosságodat is igazolnod kell, ehhez az igazolványod mindkét oldalát kell majd az applikáción keresztül beküldened és aztán egy szelfivel igazolnod, hogy a saját igazolványodat küldted be. Maximum 10 percen belül kapsz egy visszajelzést az igénylés elfogadásáról.

Ezt követően a kártyádat fel kell tölteni, legalább 3500 Ft-tal. Ezt az összeget gyakorlatilag azonnal elkölthetjük vagy vissza is utalhatjuk majd magunknak. A feltöltés történhet meglévő bankkártyával (mint egy internetes vásárlás esetén), vagy banki átutalással (ebben az esetben viszont meg kell várnunk, míg a pénz megérkezik a Revoluthoz).

A virtuális kártya a fenti lépéseket követően azonnal elkészül és már használhatjuk is fizetésre az interneten.

A fizikai kártyát külön meg kell rendelnünk. Egyetlen feladatunk annak az eldöntése, hogy milyen gyorsan szeretnénk kézhez kapni. Az alap szállítást választva 11 napon belül megkapjuk a kártyánkat. A Metál kártyákat 2 napon belül szállítják hazánkba is.

Részlet az Európai Központi Bank bankfelügyeleti szabályozásából:

Mi a fintech?

A fintech (a pénzügyi technológia angol rövidítése) gyűjtőfogalom, amely a pénzügyi szolgáltatásokat támogató technikai újításokat foglalja magában. A  fintech cégek kifejezetten a technológiavezérelte innovációt helyezik üzleti tevékenységük középpontjába. Különösen aktívak lehetnek az olyan területeken, mint például az új fizetési rendszerek vagy az automatizált befektetési tanácsadás.

Mi a fintech bank?

Az EKB az olyan bankot tekinti fintechnek, amelynek az üzleti modelljében a banki termékek és szolgáltatások előállítása és biztosítása a technológia által lehetővé tett innováción alapul, ahogy ezt az EKB fintech hitelintézetek engedélykérelmeinek értékeléséről szóló útmutatója írja.

A fintech bankot éppen a technológiának adott központi szerep különbözteti meg a hagyományos banktól. Ugyanakkor sok hagyományos bank is bevezet fintech megoldásokat, bizonyos esetekben társul is ilyen cégekkel, akár meg is vásárolja őket, gyarapítva ezzel innovációs lehetőségeit.

Hogyan szabályozzák a pénzügyi szolgáltató fintech cégeket?

A hagyományos pénzügyi szolgáltatókat általában kategorizálhatjuk bankként, biztosítóként vagy vagyonkezelőként, és szabályozásuk is ezt a besorolást követi. Néhány fintech cég is elhelyezhető a felsorolt kategóriák valamelyikében, mivel banki, biztosítói vagy vagyonkezelői szolgáltatásokat nyújtanak. Ebben az esetben rájuk is a megfelelő szabályozás és felügyelet vonatkozik.

Így van a fintech bankokkal is. A banki engedéllyel rendelkező fintech cég banknak minősül, ezért az uniós jog szerint felügyelet alá esik, mint bármely más hitelintézet. A felügyeletet az EKB látja el az illetékes nemzeti hatóságokkal együtt

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d blogger ezt szereti: