Barion Pixel
Életvezetési tanácsadás

5 tipp a jobb munka-magánélet egyensúlyért (1 rész)

Ha minden eddiginél nagyobb kihívásnak tartod, hogy zsonglőrködj a munkád és az életed egyéb területei által megkövetelt idő között, akkor nem vagy egyedül.

Sok ember túlórázik, vagy legalábbis mobiltelefon-hívásokat bonyolít még akkor is, amikor éppen fizikailag nem a munkahelyén tartózkodik.

Sok ember egyre nehezebben találja meg az egyensúlyt az életében, mert például a munkahelyükön leépítésekre, elbocsátásokra került sor. Attól tartva, hogy ez akár velük is megtörténhet, még többet dolgoznak.

De még ha nincs is ráhatásod a munkával töltött óráid felett, felteheted magadnak a kérdést: Jelenleg milyen más módokon hozok nagyobb élvezetet, örömet az életembe? A válasz: Fókuszáld az idődet és a figyelmedet olyan dolgokra, amelyeket befolyásolni tudsz

Az alábbiakban találsz 5 módszert arra, hogyan tudsz egy kicsivel több egyensúlyt találni a mindennapokban:

Tervezz be a napirendedbe pihenőidőt

Amikor a heti időbeosztásodat tervezed, lényeges, hogy tervezz be olyan időszakot, amit a családoddal, barátaiddal és olyan tevékenységekkel töltesz, amelyek segítenek abban, hogy feltöltődj.

Ha egy esti program a pároddal vagy egy barátokkal közös vacsora vagy társasjáték szerepel a naptáradban, akkor van valami, amit várni fogsz, ami egyúttal egy extra ösztönző ahhoz, hogy jól oszd be az idődet és ne kelljen ezt a programodat törölni.

Segít, ha a tervezéskor proaktívak vagyunk. Amikor a barátainkkal találkozunk, akkor a program végén célszerű előkapni a mobiltelefonokat és azonnal beírni a naptárba egy újabb közös programot.

Én a családommal töltött programokat is megtervezem, mint például mozizás vagy séta a parkban minden vasárnap délután. Ezt azért csinálom így, mert ha semmi sincs a naptárunkban betervezve, akkor az idő hajlamos elrepülni és a hétvége esetleg anélkül érhet véget, hogy minőségi időt tudtunk volna tölteni egymással.

Naponta 1-2 órával korábban kelek mint a többiek. Sok embert ismerek, aki hajlamos arra, hogy amint felkelt és lezuhanyozott, egyenesen dolgozni megy. Aztán pedig gyakran panaszkodnak, hogy semmire sincs idejük. Én arra jöttem rá, hogy ha kihasználom ezt az 1-2 órát reggel, akkor sokkal eredményesebb és békésebb a napom. Azonnal érzem a különbséget, ha nem így teszek.

Ezekből is látszik, hogy a tervezéssel – bár időt igényel -, sok időt nyerhetünk, míg ha elmarad, sok esetben csak sodrodunk és sok időt elvesztegetünk az életünkből.

 

Folytatom…

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Szóljon hozzá

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d bloggers like this: