Barion Pixel
Életvezetési tanácsadás

Nincs rá időm

Szinte mindenki találkozott már ezzel a kifogással. Azért mondom, hogy kifogással, mert ez a mondat az esetek 100%-ban egy kifogás.

Ha valaki azt mondaná, hogy nem akarok rá időt szánni, azt természetesen már elfogadná az ember, de a nincs rá időm, az egy kifogás. Ami a legnagyobb baj ezzel, hogy nagyon gyakran, aki ezt mondja, az el is hiszi ezt. Önmagának is hazudik. Nem rosszindulatból, akkor ő komolyan is gondolja, de attól még nem igaz. A valóságban két okból mondjuk azt, hogy nincs rá időm.

Az egyik, amikor valamilyen félelem tart vissza bennünket. De azt nem merjük felvállalni, beismerni. A helyes mondat az volna, hogy:

Én attól tartok, hogy ez nekem nem menne, nem sikerülne. De akkor beismernénk egy félelmünket, beismernénk, hogy alkalmatlannak tartjuk magunkat valamire, de azt azért nem sokan merjük megtenni mások előtt, ezért inkább azt a megoldást válasszuk, hogy a „nincs rá időm” álindokkal lezárjuk a témát. Ez azért kedvelt menekülési út, mert a másik nem nagyon tud mit kezdeni vele. Hiszen időt nem tud rá felszabadítani.

A másik helyzet, amikor arról van szó, hogy nem látjuk elég fontosnak, hasznosnak az adott cselekvést ahhoz, hogy elvégezzük, ezért inkább arra hivatkozunk, hogy nincs rá időm. Itt valójában azt kellene mondanunk, hogy szerintem ez időpocsékolás ezért nem csinálom meg, ezért nem veszek részt rajta. De ezt meg azért nem tesszük meg, hiszen ezzel a másik javaslatát minősítjük le, az pedig konfrontáció, amit megint csak kerülni akarunk. A valóság az, hogy ha tudatosan nem is (hiszen azért gyakran mondjuk, hogy tudom, hogy fontos volna, de sajnos nincs rá időm), de tudat alatt nem látjuk a tevékenység hasznát. De biztos vagyok benne, ha a másik fél garanciát adna az eltöltött idő sikerére, akkor biztos vagyok benne, hogy az illető találna időt a tevékenység elvégzésére, a programon való részvételre. Ezt a saját tapasztalatomból is tudom. Az egyik ügyfelem képtelen volt időt szánni egy törzsvevői lista összeállítására. Bár mindig mondta, hogy tudja, hogy fontos, de sajna nincs rá ideje. Közöltem vele, ha talál rá időt, hogy összeállítsa a listát két napon belül, akkor abban a hónapban nem számítok fel megbízási díjat a közös munkáért. Már másnap reggel azzal hívott, hogy készen van a több száz fős lista, nevekkel, elérhetőségekkel, megjegyzésekkel együtt. Ebből is látszik, hogy ha valaminek látjuk az értelmét, a közvetlen hasznát, akkor annak elvégzésére megtaláljuk a megfelelő időkeretet is. Ezért mindenkinek azt javaslom, ha valaki mástól annak az idejét kéri (akár egy feladat elvégzéséhez, akár egy programon való részvételhez, akkor arra koncentráljunk, hogy a másik számára érthetővé tegyük mi is lesz benne az Ő nyeresége.

Az arra van időnk, amire akarjuk, ugyan az egyik leggyakrabban használt közhely, de a közhelyek mindig igazak.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Szóljon hozzá

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d bloggers like this: