Barion Pixel
Gondolatok a világról

A pénz mint a válság forrása

Évek óta tart a gazdasági válság és még nagyon messze a vége. Különféle gazdasági szakemberek eltérő okokat jelölnek meg felelősként. Megoldásként pedig ezekre az okokra hivatkozva javasolnak különféle módszereket, gazdasági lépéseket. Én azt látom ezek csak felületi kezelések. Olyan mintha a fogfájás okaként a szuvas fogat jelölnénk meg. Aztán a fogorvos húz vagy töm, amivel megoldottnak tartja a problémát. Eltelik egy (rövidebb-hosszabb) időszak, azt hisszük minden rendben, de aztán újból jelentkezik a fogfájás. Újra a fogorvos, újra a tüneti kezelés. De a valódi problémával nem foglalkoztunk. Azzal, hogy naponta legalább egy tábla csokit elfogyasztottunk, miközben szénsavas, cukrozott üdítőt ittunk, a fogápolás pedig rendre elmaradt. Valami hasonló történik a gazdasági válság kezelésében is. Nem véletlen, hogy ennyire tartósan nem sikerül látható javulást elérni.

A válság kirobbantásáért (szerintem tévesen), megneveztük már a bankokat, az ingatlanpiacot, a pénzügyi elemzőket. Meg vagyok róla győződve, hogy nem gazdasági, hanem értékválságban van a világ. Aminek egyik forrása maga a pénz.

A pénz az idők kezdetén nem érték volt, pusztán egy csereeszköz. Önmagában értéktelen, az értékét az érte kapott termék vagy szolgáltatás határozta meg. A társadalmak fejlődését a munka határozta meg. Az értékteremtés központjában a munka és a munka által előállított termékek szolgáltatások álltak. Minden tevékenységhez a hozzáadott értéken társult. Amikor az emberek valamiért pénzt fizettek, akkor a cseretermék mögött kemény munkával előállított, és ennek megfelelő értéket képviselő termék vagy szolgáltatás állt. Ennek megfelelően volt értéke a háznak amit az építőmesterek építettek, az ételeknek amit a szakácsok főztek, a  patkónak amit a kovács készített stb. Pénzügyi termékek nem léteztek. Ehhez képest ha manapság megkérdezzük az embereket, akkor sokak számára a pénz önmagában is értékké vált. A mit szeretnél csinálni kérdésre az egyik leggyakoribb válasz a „pénzt keresni”. Megjelentek a pénzügyi termékek, amik semmilyen hozzáadott értékkel nem rendelkeznek. A pénz már nem csak mint csereeszköz jelenik meg hanem önmagában is termékké vált. Sőt! A gazdasági élet fejlődését nagyban meghatározó termékké. Pénzügyi manőverekkel, valódi értéket nem képviselő spekulációkkal vagyonokat lehet létrehozni, miközben ezen vagyonok mögött nem áll értékteremtő munka. Ma már nem a munka jelenti az értéket, hanem a pénz önmaga. A hozzáadott érték elértéktelenedett. Én ezt tartom a válság valódi okának, és amíg ezt az értékválságot nem kezeltük, addig a gazdasági válságot is csak tüneteiben kezeljük.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Szóljon hozzá

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d bloggers like this: