Vállalkozás – Mibe vágjak bele?

Sokan az álmaiktól vezérelve kezdenek vállalkozásba, ugyanakkor a jelenlegi gazdasági környezetben egyre többen kényszerülnek a munkahelyük elvesztése miatt arra, hogy saját vállalkozást indítsanak.
Attól függően, hogy kinek milyen kép van a fejében a vállalkozói létről a gondolat sokak számára ijesztő, sokak számára kifejezetten vonzó. Van, akinek létbizonytalanságot jelent, éjjel-nappal munkát, bizonytalan holnapot, míg másoknak anyagi függetlenséget, izgalmas életet, stb.

Ami elsőnek ilyenkor felmerül, az a „mibe is vágjak bele” dilemma eldöntése. Aki az álmai után megy, annak szinte magától értetődően jön a válasz, de aki a kényszer-vállalkozók közé tartozik, annak nem is olyan egyértelmű a válasz. Mielőtt elgondolkodnánk ezen, előbb egy másik kérdést kell megválaszolnunk.

„Mi a célom a vállalkozással?”

Egyszerűnek tűnhet a kérdés, pedig nem az. Az induló vállalkozások 70%-a két éven belül megszűnik. Ennek egyik oka, hogy erre az egyszerű kérdésre nem sikerült megfelelő választ adni.
Ha a válasz az, hogy pénzt keressek, akkor fussunk neki újra a kérdésnek. A pénz nem lehet cél! A pénz csak eszköz, a pénz nem más, mint a jól elvégzett munka gyümölcse.
Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor a pénz nagyon fontos motiváció. Egy súlyos betegség, egy váratlan élethelyzet, megemelkedett lakástörlesztő részlet, stb. Az ilyen esetekre ideális megoldást jelenthetnek az MLM rendszerek (sokan félreismerik ezeket a rendszereket, mert téves képet alakítottak ki maguknak, miközben az egyik legdinamikusabban fejlődő piaci szegmens). Az MLM rendszerekben az egyéb vállalkozásokhoz képest sokkal gyorsabban lehet a szükséges jövedelem kiegészítésre szert tenni. Az ilyen típusú vállalkozásokkal kapcsolatos tudásomat és tapasztalataimat egy másik blogban, a sdmmlm.wordpress.com címen lehet majd megtalálni.
A hagyományos vállalkozásoknál azt javaslom, hogy csak a pénzért alapvetően semmit ne csináljunk. Ugyanakkor az elvégzett munkánknak soha ne féljünk megkérni az árát. A pénz a siker mutatója és hasznos dolog, de nem szabad, hogy kizárólagos szempontnak tekintsük! Legyen tartalma a céljaidnak, párosítsd olyan dolgokhoz, ami nem pénzügyi.

Egy vállalkozást azért érdemes elkezdeni, mert hiszed, hogy valami hasznos dolgot alkothatsz, olyan terméked vagy szolgáltatásod van, ami másoknak érték, ami megkönnyíti mások életét. Ha meg vagy győződve arról, hogy amit csinálsz az jó, hogy értékes, akkor azzal bátran odaállsz mások elé. Erős lesz a meggyőződésed és a hited, ami elengedhetetlen az induláshoz és a kezdeti nehezebb időszakok átvészeléséhez.

A vállalkozásod sikerének kiindulópontja az lesz, hogy olyan tevékenységet választasz, amit imádsz csinálni. Találd meg magadnak azt, amit szenvedélyesen szeretsz csinálni. Szükséged lesz erre a szenvedélyre, hogy a kezdeti nehézségeken, akadályokon túlléphess. A szenvedély lesz az, ami segít kezelni a nyomást, ami szükség esetén segít felállni a padlóról, segít abban, hogy soha ne add fel. A szenvedély lesz az, ami miatt a tevékenység elvégzése nem munkaként jelenik majd meg a fejedben, hanem olyan dologként, amit örömmel csinálsz. Ha már tudod, hogy mi ez, akkor azt a kérdést is megválaszoltad, hogy mibe kezdj. Nincs is annál jobb, mint a hobbiból megélni. Minden olyan területen, ami a mindennapjaink része, létezik vásárlói igény, ezt pedig ki lehet szolgálni. Ha jobban belegondolsz, rájössz, hogy ami neked eddig hobbi volt az valaki másnak munkát és megélhetést jelentett.

Tapasztalatból tudom, hogy azok közül, akik kényszerből vállalkoznak, sokan már a kezdetekkor sem rendelkeznek kellő önbizalommal és inkább szükségből vágnak bele valamibe, mintsem meggyőződésből. Ugyanakkor azt is ki merem jelenteni (szintén a tapasztalataim alapján), hogy ha olyan tevékenységet választasz, ami valóban élvezetes a számodra, bármi is legyen az, akkor abból fel lehet építeni egy stabil vállalkozást.

Ha most szeretnél vállalkozni, vagy már van egy vállalkozásod, de az nem úgy fejlődik, ahogyan azt szeretnéd, akkor segítek elindulni/újraindulni, egy már a gyakorlatban is kipróbált és bevált tematika szerint.

#vallalkozas

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Szóljon hozzá!

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d bloggers like this: