Barion Pixel
Életvezetési tanácsadás,  Üzleti tanácsadás

Az időgazdálkodás csapdája

Szerencsére egyre nagyobb divat, hogy az emberek önmaguk fejlődésével is foglalkozzanak. Ehhez kapcsolódóan számtalan szakkönyv jelenik meg, így az időgazdálkodással is sok könyv foglalkozik. Sajnos azt kell mondanom, hogy ezek nagy része tévútra visz bennünket.

Olyan, hogy időgazdálkodás nem létezik. Az idő statikus és állandó, így képtelenség vele gazdálkodni. Mindenkinek 24 órából áll egy napja. A legtöbb könyv azzal foglalkozik, hogy a meglévő feladatainkat, hogyan pakoljuk ide-oda, mint egy téglát. Ettől nem lesz kevesebb az elvégzendő feladat, nem marad több időnk, maximum, nem vaktában végezzük el a feladatainkat.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kell foglalkoznunk a saját időnk felhasználásával, de nem az időre kell koncentrálnunk, hanem az elvégzendő feladatokra. Nem az időnket kell beosztanunk, hanem a feladatok között kell szelektálnunk. Sokan a teendőiket a fontos és a sürgős kategóriába sorolják be. Az a helyzet, hogy néhány extra eseményt leszámítva csak fontos és kevésbé fontos feladatok léteznek. Olyan, hogy sürgős feladat, olyan nincs. Amikor a fontos feladatot, amit nem végezzük el a megfelelő időben, akkor válik sürgőssé. Ami viszont azt jelenti, ha időben foglalkoztunk volna vele, akkor soha nem vált volna sürgőssé.

Az emberek nagy része sajnos úgy gondolkodik az időről mintha az korlátlanul a rendelkezésére állna. Pedig nem így van. Ugyan azt nem tudjuk, mennyi van még hátra az életünkből, de azt igen, hogy nem korlátlan. Gondolj bele, ha holnap azt mondaná az orvosod, hogy beteg vagy és csak egy éved van hátra. Vajon, hány olyan tevékenységről vagy feladat elvégzéséről mondanál le, ami most nyugodtan rabolja az idődet. Vajon, naponta hány órát néznéd a televíziót?

Amikor a napi, heti, havi, éves feladatainkat összeszedjük, akkor valóban fontos, hogy megfelelő prioritási listát készítsünk ezekből. De nem azért, hogy meghatározzuk az elvégzésük sorrendjét, hanem azért, hogy átgondoljuk, melyek azok a feladatok, amelyek valóban fontosak az életünk szempontjából, melyek visznek közelebb az álmainkhoz, céljainkhoz? Melyek azok, amelyeket szanálnunk vagy delegálnunk kell. Melyek azok a feladatok, amelyek a felhasznált idő tekintetében, nem költséghatékonyak. Nem véletlenül született az a mondás, hogy az idő pénz.

Azért, hogy példával is illusztráljam (nagyon szeretek példákat használni). Mindenki utálja a rezsicsekkek miatti postai sorban állást. Idő és bosszúság. Ráadásul, az ilyen esetekben szinte senki nem számol a veszteségekkel. Azokról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig amikor a szolgáltatónál vagy a postán sorban állunk, akkor nagyon értékes munkaidőt veszítünk. Amikor nem dolgozunk, nem termelünk értéket, jövedelmet vagy éppenséggel nem játszhatunk a gyermekünkkel. Amikor az időnk felhasználásáról gondolkodunk, akkor az ilyen feladatok megoldása az egyik kulcskérdés. Ezek azok a feladatok, amik delegálhatóak, vagy másként megoldhatók, miközben hatékonyabbá válhatunk. A számlákat fizethetjük utalással (ez ráadásul olcsóbb is a pénzforgalmi jutalékok szempontjából). De ha ragaszkodunk a csekkekhez, akkor érdemes végiggondolni, kinek delegálhatjuk a feladatot. Kit kérhetünk meg arra, hogy amikor a saját csekkjeit feladja, akkor azzal együtt a miénket is adja fel.

A saját életemből is veszek két példát. Mindig azt vallottam, hogy nincs olyan munka, ami méltóságon aluli volna. Soha nem volt kellemetlen, ha takarítani kellett, ha a mosógépbe vagy a mosogatógépbe kellett bepakolnom. Mégis házvezetőnőt alkalmaztam. Mert sajnáltam volna rá az időt. Számomra a megfelelő tisztaság és rend fontos, ugyanakkor ezek a tevékenységek nem hoznak hasznot. Ha az elvégzett munkámat visszaosztom, akkor az jön ki, hogy a munkadíjam pár tízezer forint óránként. Ha én takarítok, akkor ezt a pénzt nem keresem meg. A házvezetőnő a szükséges feladatokat ennek a töredékéért végzi el óránként.
A munkám nagyban kötődik az íráshoz, szinte mindig pörög az agyam. Ezért van nálam mindig diktafon, de ha mégsem, akkor pedig a telefonomat használom diktafonként. Vezetés közben, a hosszabb utakon egy könyvnek akár az egyik fejezete is elkészülhet, ami a vázlatot, illetve a főbb gondolatokat illeti.

Mivel szeretem a példákat a megtakarításról, az idővel kapcsolatos hiánygondolkodásra is hozok egy példát. Manapság egyre nagyobb divatja van a különféle kedvezményeket nyújtó weboldalaknak, akciós újságoknak. Bevallom, őszintén én nem szeretem őket. (marketing szempontból is hatalmas öngól, de erről egy másik bejegyzésben). Ismerek olyanokat, akik naponta több órát töltenek azzal, hogy megkeressék, hol tudják a legolcsóbban megvenni az élelmiszereket, egyéb vásárolni valókat. Majd aztán elindulnak és boltról, boltra járva beszerzik ezeket. Órákat, napokat dobnak ki az életükből erre, benzint, buszjegyet nem sajnálva, hogy aztán pár ezer forintot megspóroljanak. Emiatt persze aztán nem jut idő olyan dolgokra, amik valóban fontosak, hasznosak volnának. Ezzel persze nem azt mondom, hogy esztelenül költekezzünk, hanem azt, hogy találjuk meg a kellő egyensúlyt a rááldozott idő és az ennek köszönhető nyereség arányában. A mindenáron való pénzmegtakarítás helyett arra fókuszáljunk, hogy a rendelkezésünkre álló időben, hogyan növelhetjük a bevételeinket.

Azon túl, hogy gyakran fizikai elfoglaltsággal raboljuk az időt önmagunktól, sokaknak van egy szellemi időrabló hobbija is. A „mi lesz ha” elnevezésű játékuk. Teljesen felesleges azon aggódni, ami talán bekövetkezik, vagy ami még rosszabb, azon bánkódni, ami a múltban történt. A múltbéli események megtörténtek, azon változtatni nem tudunk. Tanulni kell, belőle, felhasználni a tapasztalatokat, de nem engedhetjük, hogy a múlt a jelenben rabolja az időnket. Mark Twain remekül fogalmazta meg mindezt:

„Öreg ember vagyok, szörnyű dolgokon mentem keresztül az életemben, és ezek közül néhány valóban meg is történt velem.”

Az időnk hatékony felhasználása természetesen ennél sokkal bővebb téma, nagyon sok aspektusa van még. Beszélhetnénk, arról a téves felfogásról, hogy ami sok időt igényel az valóban fontos is, vagy az időfelhasználásban is igaz 80/20 szabályról és még sok minden másról. Ezekkel részletesebben a közeljövőben foglalkozom majd.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
YouTube
LinkedIn
Share
Instagram

Szóljon hozzá

Tetszett a blog? Kérlek mond el másoknak is! :-)

%d bloggers like this: